Örömforrás és még hasznos is: ezért éri meg házilag barkácsolni

Az, hogy házilag mi magunk készítsünk el valamit, nem csupán azt jelenti, hogy létrehozunk valami fontos dolgot, hanem átélhetjük azt az érzést, hogy képesek vagyunk valamit elkészíteni a saját kezünkkel. Megismerjük általa az alkotás örömét, teszünk valamit a környezetért is, ha a nem használt dolgokból hozunk létre valami használhatót. Megismerjük általa a régi holmik értékét, szebbé tehetjük a környezetünket és természetesen spórolhatunk is általa.

Lelkesítő érzés, ha a saját magunk által létrehozott dolgokkal vehetjük körbe magunkat, még akkor is, ha nem igazán kimagasló a kézügyességünk. Sokan gondolkodnak azon, hogy megpróbálnak maguk elkészíteni valamit, de valami miatt nem fognak bele. Pedig egyszerűen csak le kell győzni a félelmünket, lelkesedéssel bele kell vágni.

Mi az, amire szükségünk lehet a megvalósításhoz?

Az egyszerűbb ötletek viszonylag könnyen megvalósíthatók, néhány egyszerű alap kézi szerszámra van csupán szükség hozzá és természetesen alapanyagra. Akinek van alap barkácskészlete szerencsésnek érezheti magát, de lassacskán össze is lehet gyűjteni az alap darab gépeket, szerszámokat. A szükséges szerszámok és gépek megrendelhetők az Iweld webáruház választékából is.

Régebben a férfiak általában értettek a ház körüli munkákhoz, megjavítani valamit, létrehozni szükséges dolgokat, ezekkel spóroltak abban az időben. Nem hívtak szakembert minden feladat elvégzéséhez.

Napjainkban az információ átadás felgyorsulásával azonban bármilyen munkához, elvégzendő feladathoz könnyen találni leírást, videót az interneten. Számos blog szolgál tanáccsal, bármilyen témában találunk segítő információkat.

Milyen védő eszközökre van szükség a munkához?

Miután ezek a munkafeladatok gépekkel vagy szerszámokkal végzendők szükség van a balesetek elkerülése miatt, különféle védő eszközökre, mint például

 • védőkesztyű, védőszemüveg
 • füldugó a zajok ellen
 • védőmaszk.

Milyen szerszámok és gépek szükségesek a kezdetekkor?

A munkához kéziszerszámok vagy elektromos kisgépek szükségesek.

Az alapfelszerelés részei:

 • kalapács
 • fogó
 • véső
 • csavarhúzók
 • fűrész
 • csiszolópapír

Az elektromos kisgépek közül a legfontosabbak:

 • fúró és csavarbehajtó
 • dekopírfűrész

A barkácsolás megkezdésekor igyekezzünk olcsóbb anyagokkal kezdeni, ha esetleg nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, nem sajnáljuk annyira az anyagot. Éppen ezért nagyon jó anyag a kezdőknek a raklap, viszonylag könnyen beszerezhető és viszonylag olcsó. Készülhet belőle kerti bútor, polcok, virágtartók. Nemcsak a kertben, de a lakásban is többféleképpen felhasználható.

Használhatunk meglévő, régen nem használt bútorokat is alapanyagnak vagy felújításhoz, régi fából készült darabokból is lehet hasznos berendezési tárgyakat készíteni. Sok esetben az újonnan vásárolt, lapraszerelt bútorok összeállítása is barkács munkának tekinthető.

Összegezve

Akinek csak egy kicsi kedve és kézügyessége is van, érdemes megpróbálni a barkácsolást, mint hasznos időtöltést. Megismerjük vele az alkotás örömét és átélhetjük az érzést, hogy képesek vagyunk valamit létrehozni, amit azután használatba is veszünk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás