Miért érdemes szakemberre bíznod a lámpakapcsoló bekötését?

A lámpakapcsoló bekötése elvileg nem egy bonyolult feladat, de ha nem értesz hozzá, akkor szakember segítségét kell kérned. Akár új a lakásod, akár a régi felújítása mellett döntöttél, a világítási rendszer kialakítása elsődleges teendő.

A lámpakapcsoló bekötése egy villanyszerelő számára nem okoz gondot

A lámpakapcsoló bekötése számos teendővel jár, olyanokkal, amelyeket hacsak nem vagy villanyszerelő, akkor csak szakember képes elvégezni. Például a beszerzett mennyezeti lámpák működtetéséhez szükséges kapcsolók bekötését is célszerű vele kiviteleztetni, hogy ne legyen fennakadás.

Egy tapasztalatokkal még nem rendelkező számára már nem olyan egyszerű hozzálátni a munkafolyamathoz, hiszen sem ismeretekkel, sem a szükséges eszközökkel nem rendelkezik hozzá. Elvileg nem bonyolult szétbontani, beszerelni, de tekintettel arra, hogy egy kapcsoló bekötése nagy precizitást, széles körű szakismereteket és még egy kis esztétikai érzéket is igényel, célszerű a munka elkezdése előtt tisztázni a részleteket.

Mi mindenre kell figyelni a kapcsoló bekötése alkalmával?

Egyáltalán nem mindegy, hogy a kapcsoló milyen típusú, azaz kültéri vagy beltéri lámpához tartozik-e. Laikusként sokan hiszik azt tévesen, hogy csak egyféle kapcsoló létezik, pedig jó tudni, hogy van váltókapcsoló, csillárkapcsoló, kétpólusú kapcsoló is, amelyeknek más és más a jellegzetessége.

A probléma általában akkor kezdődik, amikor a falból kibontva a régi kapcsolót azzal szembesülünk, hogy egy vagy két kábellel több mered ránk, mint amennyit mi a lelki szemeinkkel elképzeltünk. A kapcsoló bekötése alkalmával természetesen egyet sem lehet kihagyni, mert az adott világítótest akkor nem fog megfelelően működni. Ez elsősorban a csillároknál fordul elő, mert azok 2-3 gombos kapcsolóval szabályozhatóak.

Vannak nagyon bonyolult kapcsolók is

Az alternatív kapcsolók bekötése alkalmával is nagy sansszal szakemberre lesz szükségünk, mert ez az eddigieknél is összetettebb feladatot jelent. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy képesek vagyunk ezt megoldani, akkor nincs értelme kísérletezgetni, mert az rendkívül veszélyes lehet! Ha ennek dacára mégis saját kezűleg szeretnénk elvégezni a kapcsolók bekötését, akkor mindig az legyen az első dolgunk, hogy áramtalanítjuk a rendszert!

Mi az a 3 fázis, és mit kell tudni róla?

A 3 fázis ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a villanyszerelési feladatokat biztonsággal elvégezhessük. A legtöbb építkezés vagy felújítás során napjainkban már a 3 fázis bekötése a jellemző.

A törvény előírja a szakemberek számára, hogy kismegszakítók és fi relék is beépítésre kerüljenek. A kismegszakító – azaz a vezetékvédő kapcsoló – olyan eszköz, ami az elektromos hálózatot és az arra rákapcsolt eszközöket védi a túlterheléssel szemben. Rövidzárlat során ugyanis másodpercek alatt akkora túláram keletkezhet, ami képes lenne meg is olvasztani a vezetékek szigetelését.

Fordulj szakemberhez te is, ha nem vagy biztos magadban, és nem rendelkezel kellő ismeretekkel.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Megosztás