Különleges dísze lehet a kertnek a csoki színű sédkender

A csoki színű sédkender megjelenése épp olyan egyedi, mint maga a neve. Mélybordó lombozatával az őszi időszakban lehet igazán különleges dísze a kertnek ez az Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ néven is ismert, Észak-Amerikából származó évelő, hiszen szeptember végén, október környékén virágzik.

Ebben az időszakban sok kis hófehér virágot hoz, melyek apró ékkövekként virítanak a sötét, mélybordó lombozatban. A tél folyamán pedig elnyílt virágzata is kellemes látványt nyújt, a téli kertnek is remek kiegészítője.

Amit a csoki sédkenderről tudni érdemes

A meglehetősen nagy méretű dísznövények közé tartozik, hiszen magassága eléri a 80-100 cm-t is. Levelei a tavasz és a nyár folyamán bronzos színben pompáznak, majd ősszel, amikor lehűl az idő, sötétzöldbe borulnak. Mérete és egyedi megjelenése miatt elsősorban háttér növényként érdemes alkalmazni, azaz az ágyások hátsó részébe javasolt ültetni. Ily módon szép, különleges háttere lehet a kisebb, alacsonyabbra nővő évelőknek.

Igazán esztétikus látványt tudunk elérni, ha az ágyás elülső részébe pl. japán szellőrózsát vagy élénk színű őszirózsákat ültetünk, s ezekhez szolgál háttérként bordó-barna leveleivel a csoki sédkender. Bordó-barna levélzete kifejezetten jól mutat élénk színű őszirózsák, díszgyertyák, japán szellőrózsák háttérnövényeként.

Megtermett méretével és különleges lombszínével tökéletes választás prérikertekbe vagy természetközeli díszfüves ágyásokba, de ha bogárbarát kertre vágyunk, ez a növény akkor is megfelelő alternatíva, hiszen a pillangók és a rovarok is kedvelik.

Hogyan gondozd a sédkendert?

Elég néhány egyszerű dolgot betartani annak érdekében, hogy jól érezze magát a kertben. Ha ezekre odafigyelünk, sokáig megörvendeztet bennünket különleges látványával. Mivel könnyen gondozható növény, ezért kezdő kertészeknek is bátran ajánljuk az ültetését.

A humuszos, tápanyagban gazdag földet kedveli, ezért mindenképp komposzttal kevert ültetőföldet használjunk és ültetés után takarjuk be a talajfelszínt mulcsréteggel is! A tavaszi sédkender elég későn hajt ki, ezért legyünk türelemmel és a tavaszi talajmunkákkal várjuk meg, amíg ez első hajtásai előbújnak vagy ültetéskor érdemes megjelölni a helyét, ami így nagy segítség lehet a tavasszal, ha szeretnénk korábban neki látni a talajrendezésnek.

Leginkább a mérsékelten napos helyeket kedveli, de elviseli a napos területek is, a kifejezetten sötét, árnyékos részeket azonban érdemes kerülni, amikor végleges helyet keresünk neki. Kifejezetten igényli a rendszeres vízellátást, így ha napra ültetjük, akkor különösen szenteljünk figyelmet arra, hogy a földje mindig nedves legyen, így tudjuk védeni a kiszáradástól.

Annak érdekében, hogy hosszú távon szép látványt nyújtson, s a tövek időről-időre meg tudjanak újulni, néhány évente érdemes tőosztással szétültetni őket. Ilyenkor praktikus a töveket a tőosztás előtti napon beöntözni és lehetőség szerint minél nagyobb méretű földlabdával dolgozni.

A sédkender tejnedve szem- és bőrirritációt okozhat, ezért nagyon fontos, hogy az ápolási munkák során mindig viseljünk védőkesztyűt és kisgyermekeket ne engedjünk a növény közelébe!

Ha egy valóban különleges, színes évelőre vágysz, akkor a csokibarna sédkender tökélete választás!

Kép forrása: Getty Images