Hol alszik a kinti macska?

A kinti macskák ösztönösen választják meg az alvóhelyüket, és a döntésüket számos tényező befolyásolja, azonban ha tudod az alapokat, akkor ennek segítségével meg tudod lepni cicádat egy tökéletes alvóhellyel. A kint tartott cicákhoz leginkább a különféle vadmacskák hasonlítanak, ezek viselkedése is hasonlít háziasított rokonaikhoz.

A vadon élő macskafélék számára nagy vonalakban ezek a fontosabb szempontok az alvóhelyük kiválasztása során. (Fontos, hogy most a kisebb macskafélékről beszélünk, egy oroszlánfalka nem ugyanúgy fog viselkedni, mint egy Norvég erdei macska)

A macskafélék csúcsragadozók, de a természetben mindig van egy nagyobb állat. Épp ezért alvóhelyüket úgy választják ki, hogy ott biztonságban érezhessék magukat. Ez lehet sűrű aljnövényzet, de ha van rá lehetőségük, akkor jobb szeretik a nehezen megközelíthető, magas helyeket, ahol nem tudják sarokba szorítani őket, illetve jól be tudják látni a környéket, észre tudják venni mind a fenyegetéseket, mind a lehetséges zsákmányt.

Fontos lehet még számukra a kényelem is, ezt a benti cicáknál is jól láthatjuk. Kényelmes, kellemes hőmérsékletű, télen meleg, nyáron hideg helyet keresnek maguknak. Ez lehet puha talaj, lágy fű, valamilyen nem szúrós aljnövényzet akár.

Mivel utálják a nedves bundát, ezért mindenképpen száraz, védett helyet keresnek, ami amennyire lehet óvja őket az időjárás viszontagságaitól. Territoriális állatok, így egy bizonyos körzeten belül mozognak csak, ahol akár több fix alvóhelyük is lehet. Naponta több rövid alvást iktatnak be, így elképzelhető, hogy alvóhelyről alvóhelyre vándorolnak.

Hol tartsd a kinti cicát, milyen helyet készíts számára?

A fentiek alapján körvonalazódhat számodra a tökéletes cicalak felépítése, ami a következőknek kell, hogy megfeleljen

  • minél rejtettebb, ugyanakkor a lehető legtöbb részét belátja az udvarnak
  • meleg, száraz, nem tud beázni nagy viharban sem
  • magasan van, de legalábbis nem a földön, minimum egy asztalra fel lehet tenni
  • zárt, de nem klausztrofób módon zárt (annak ellenére, hogy a macskák imádnak mindenféle lehetetlenül kis helyre bemászni)
  • legyen kényelmes, álljon rendelkezésére egy párna, valamilyen már nem használt pléd, ruhadarabok, amin tud aludni

Ha megvan a tökéletes helyszín és az alvóhely, akkor már csupán annyi dolgod van, hogy odaszoktasd a cicát. Ha mindent jól válogattál össze, akkor ez nem lesz gond, ösztönösen megtalálja majd a macsek a helyet és beköltözik.

Amennyiben ez nem történik meg azonnal, akkor érdemes az ételét, vizét ennek a pihenőhelynek a közelébe rakni mostantól, így megszokja idővel, hogy felesleges messzebb mászkálnia.

Nyáron, a rekkenő hőségben elegendő arra figyelned, hogy mindig legyen friss, hideg víz előtte, valamint biztosíts számára árnyékos, hűvös helyet, esetleg adj neki hűsítőmatracot, amihez már pár ezer forintért hozzájuthatsz.

A kinti macska tartása télen sem sokkal nehezebb! Néhány plusz dolgot ugyanakkor meg kell fontolnod ilyenkor, hogy kellő komfortot biztosíts számára még a fogcsikorgató hidegben is.

  • Adj neki plusz meleg ételt, a hidegben több kalóriát éget minden élőlény, valamint bizonyosodj meg róla, hogy mindig van előtte víz, ne feledd, hogy hidegben gyorsan megfagyhat az ivóvize. Ennek megfelelően ha megeszi, akkor inkább konzervet, házi kosztot adj neki száraztáp helyett.
  • Tegyél a házikójába további takarót, párnát, hogy be tudjon kuckózni. Ha elázott cseréld szárazra, nehogy megfázzon tőle.
  • Hagyd pihenni, ne akard kicsalogatni, ha át akarja aludni az egész napot had tegye.

Ahogy láthatod egy cica kinti tartása nem bonyolult, könnyen feltalálják magukat, ha biztosítod a néhány fontos szempontot akkor pedig örömmel maradnak a kertedben és veled!

Kép forrása: Pexels.com