Hogyan védd meg kutyusodat a parazitáktól?

Tavasszal a természet új életre kel, kizöldülnek a fák, csiripelnek a madarak, megjelennek a vidáman döngicsélő méhecskék, a virágról virágra szálló csodaszép pillangók… és egy sor olyan élőlény is, aminek a jelenléte nem csupán nemkívánatos, hanem egyenesen veszélyes is.

Ide soroljuk a bolhákat, kullancsokat és a szúnyogokat, melyek akár komoly betegségekkel is megfertőzhetnek minket, illetve a házi kedvenceinket is. Az egész faj kiirtása sajnos jelenleg még nem kivitelezhető, így nem marad más megoldás, mint a védekezés. Ezen a téren viszont szerencsére elég jók az esélyeink.

Bolhák és kullancsok, az undok kis vérszívók

Nézzünk szembe a tényekkel: a kutyádat nem tarthatod egész életében a lakásba bezárva, ráadásul még ez sem garantálja, hogy nem találkozik élősködőkkel. Ám ha gondoskodsz a védelméről a Kutyakajas.hu Webáruház Foresto termékeinek segítségével, akkor nem lesz gond.

Ez egy olyan nyakörv, ami a kullancsokra repellens hatással van, az állattal érintkező bolhákat pedig elpusztítja. A hatása pedig 7-8 hónapig tart, így igazán költséghatékony és egyszerű megoldás, hiszen nem kell havonta megújítani a védelmet.

Ha kedvenced viseli a Foresto nyakörvet, akkor nem kell attól tartanod, hogy a kertben töltött idő, a parkban megejtett séta vagy egy erdei túra utána “potyautasokkal” a bőrén érkezik haza.

De miért ilyen fontos a védekezés? Nos, a bolhák szörnyű viszketést okoznak az állatnak, gyorsan szaporodnak, és nehéz kiirtani őket. A kullancsok pedig súlyos betegségeket terjesztenek, és bizony előre nem tudni, hogy melyik hordozza közülük a kórokozót, és melyik okoz “csak” egy kellemetlen csípést. Jobb tehát a megelőzésre helyezni a hangsúlyt.

Bőr- és szívféreg, a rejtett veszedelem

A szívféregről a gazdik többsége már hallott, viszont a bőrféreg csak nem régóta van jelen hazánkban, így ezen a téren sokan még igen tájékozatlanok. Akárcsak a szívben garázdálkodó társa, a bőrféreg is a fonálférgek családjába tartozik. A terjedése a szúnyogok “közbenjárásának” köszönhető.

Ha ugyanis ez a kis vérszívó egy fertőzött állat vérével táplálkozik, akkor bekerülnek a testébe az 1-es stádiumú lárvák, melyek pár hét alatt 3-as stádiumúvá fejlődnek benne. Ha ekkor a szúnyog megcsíp egy másik állatot (vagy embert), a lárvák a nyálán keresztül bekerülnek a gazdatest véráramába, ahol fejlődésnek indulnak.

Ha hím és nőstény ivarú féreg is kikel belőlük, akkor szaporodásnak indulnak, a lárváikat pedig ismét felszívja egy szúnyog, és a folyamat kezdődik elölről.

A fertőzöttség az esetek többségében nem jár súlyos vagy jellegzetes tünetekkel, így általában csak véletlenül, más orvosi vizsgálatok során derül ki a jelenléte.

Hogyan védekezz ellene?

Jó hír, hogy a fertőződés megelőzhető a megfelelő készítmények használatával. A feljebb már említett Foresto bár bolhák és kullancsok ellen remek, de bőrféreg ellen sajnos nem véd, így a használata esetén kiegészítő termékre is szükség van, erről mindenképp konzultálj az állatorvosoddal.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Megosztás