Hogyan rendezzünk be egy szobát az óvodás gyerekünk részére?

A gondosan megtervezett gyerekszoba jelentősen hozzájárulhat a kisgyermekünk kényelméhez, fejlődéséhez és biztonságérzetéhez. Elsődleges cél, hogy támogassuk őket fantáziájuk, képzelőerejük és finommotorikájuk fejlődésében. Mindezt úgy, hogy a gyermek igényeit is szem előtt tartjuk, elvégre az ő személyes terük lesz, így fontos, hogy tükrözze a személyiségét és azt, hogy miket szeret.

Megfelelő bútorok

Amire szüksége van a kicsiknek az egy kényelmes ágy, legalább egy ruhásszekrény vagy komód, illetve egy íróasztal székkel. Egy óvodás szobájában érdemes már kialakítani egymástól némileg elválasztható tanuló, pihenő és játszó teret. Célszerű lekerekített szélű bútorokat vásárolni a nagyobb balesetek elkerülése érdekében.

Egy óvodás gyermek egyre több kreatív tevékenységet végez, így szüksége van megfelelő magasságú, íróasztalra és székre, hogy helyes testtartásban alkothasson. Érdemes ezt a kis sarkot ablakhoz közel kialakítani a természetes fény miatt. Lehetőleg több fiókkal rendelkező asztalt válasszunk a tárolás könnyítése érdekében.

Színek, hangulat

Kerüljük a fehér falakat, mivel az rideg érzetet kelthet, helyette válasszunk egy kellemes pasztellszínt, ami nem mellesleg hosszú távon időtállóbb. Használjunk bátran színeket is, de vigyázzunk, mivel a túl élénk szoba nyugtalaníthatja a gyermekeket. Jó megoldás lehet, ha a szobában, csak egy fal élénk színű, vagy egy falon használunk tapétát, falmatricát.

Figyeljünk a harmóniára, ha színesek a falak válasszunk egyszerűbb bútorokat. A gyerek vágyait vegyük figyelembe, hiszen ez az ő kis élettere. Ha szereti az élénk színeket, szerencsés azt kiegészítők formájában belecsempészni a szobájába.

Világítás

A gyerekszoba megvilágítása során minimum 3 lámpára lesz szükségünk. Egy mennyezeti lámpára, ami az egész szobát bevilágítja. Egy asztali lámpára függetlenül az asztal elhelyezkedésétől. Illetve célszerű egy kisebb fényű lámpát a kiságy mellett elhelyezni az esti meseolvasáshoz.

Tárolás

Egy gyermekes családban rendkívül sok játék felhalmozódik, így azok tárolása egy kulcsfontosságú tényező a gyerekszoba kialakítása során. Legjobb, ha kategorizálva tároljuk a játékokat színes, gyerekeknek készített dobozokban. Így nem csak a játékok megtalálása, de az összepakolás is sokkal könnyebbé válik.

A gyerekszobán túl

Egy óvodás gyermek esetében azonban fontos, hogy ne csak otthon, hanem az óvodában is komfortosan érezze magát. Ezen leginkább úgy segíthetünk, hogy gondosan megválogatjuk az óvodába vihető kiegészítőit. Kulcsfontosságúak az ágy kiegészítői, hiszen számukra a délutáni alvás még elengedhetetlen. Annak érdekében, hogy az oviban is kényelmesen alhasson, vásároljunk derékaljat óvodásunk számára.

Összegezve, a gyerekszobában épp olyan fontos a rendezettség és a pozitív környezet megteremtése, mint az otthonunk bármely más helyiségében. Hiszen ezzel növelhető a gyerekek tevékenységeinek hatékonysága akár játékról, akár tanulásról legyen szó. Azonban figyeljünk, hogy a szobát úgy alakítsuk ki, hogy az könnyen változhasson a gyermek életkorával és változó igényeivel.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)