Hogyan értékelje a régiségeket profi módon?

Nincs gyors és egyszerű válasz arra, hogyan számolja ki valaki, hogy mennyit érhet egy adott régiség. Számos tényezőre figyelni kell, amikor szeretnénk eldönteni, hogy mennyit is érhet egy tulajdonunkban lévő antik tárgy. Ezek megbecsülése sok kutatást és türelmet igényel, de az alábbi irányelveket figyelembe véve Ön is megtanulhatja „profiként” értékelni a régiségeket.

1. Állapot

Az egyik legfontosabb tényező, amelyet az emberek figyelembe vesznek egy régiség értékelésekor, az állapota. Még akkor is, ha az ár útmutatóban megkeresi a tételt, ha az áru állapota nem megfelelő, a megadott érték megkérdőjelezhetővé válik. Egy ékszer, bútor, étkészlet vagy festmény értékbecslés előtt tartsa szem előtt az összes hiányosságot, beleértve a repedéseket, kopásokat, foltokat és hiányzó részeket.

Alapvetően keressen bármit, amibe egy potenciális vásárló könnyen „beleköthet”, ezt mindig vegye figyelembe az érték meghatározásakor.

2. Hasonlítsa össze az értékeket

A szakértők gyakran tekintenek összehasonlító modellekre, amikor értékelik a régiségeket. Ha megnézi, mennyiért kelt el egy tétel a múltban, az egyfajta kiindulópont lehet jelenlegi értékéről.

3. A régi nem mindig értékes

Egy cikk értékének nagy része természetesen a keresletben rejlik. Sok olyan tárgy van, amely már több mint 100 éves, és nincs nagy kereslet a gyűjtők körében. De például ha egy olyan 70-es évekbeli tárgyat birtokol, amelyet nem könnyű megtalálni, az sokat érhet egy régebbi, könnyen elérhető tárgyhoz képest.

4. Gyakori vagy ritka?

Vannak olyan körülmények, amikor egy rendkívül ritka régiség néhány minőségi kérdéssel még mindig jó összeget ér. Például, ha van egy értékes és ritka étkészlete, amelyen enyhe hajszálrepedés van, az még mindig megérhet egy tisztességes összeget. Ha nem biztos abban, hogy mennyire ritka az antik tárgy, mielőtt elhagyna egy sérült tárgyat, forduljon szakértőhöz.

5. Felújított vagy javított?

Akár hiszi, akár nem, egy professzionális restaurálás valóban növelheti egy ritka régiség értékét, míg az amatőr javítás negatívan befolyásolhatja a végösszeget. Ha a ragasztó jól látható, a repedések könnyen észrevehetők, akkor az antik tárgy értéke valószínűleg csökkenni fog. A kisebb javítások azonban nem feltétlenül befolyásolják az objektum értékét.

6. Kérjen tanácsot szakértőktől

A szakértők mindig örömmel mondják el tanácsaikat és véleményüket, amely az eladónak is nagyszerű, hiszen így könnyebben eladhat bármit, legyen az festmény, porcelán vagy antik óra felvásárlás. Viszont most, hogy ismer néhány lépést, amelyeket a szakemberek követnek az antikváriumok értékelése során, Ön is megteheti ugyanezt, és elkezdheti az utat a régiségkereskedővé válás felé.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Megosztás