Fűtés kérdése: hány fok legyen az egyes szobákban télen?

Nyáron a rekkenő hőséget, télen a nyirkos hideget nehéz kibírni hűtés vagy fűtés nélkül. Mindkét esetben a levegő hűtéséért vagy fűtéséért bizony ki kell nyitni a pénztárcánkat. Azonban a nyári hőségben hajlamosak vagyunk a klímát feltekerni, hogy minél hidegebb legyen a benti levegő, nem gondolva akkor, ennek a következményeire.

A Fujitsu klímaberendezéseket otthonra is érdemes megvásárolni, a japán márkákat a legjobbak között tartják számon, így ezekben biztosan nem kell csalódnunk.

Milyen hőfok az ideális télen a lakásban?

Attól függ, hogy kinek milyen a hőigénye, mindenkinek mást jelent a hőfok. Ősszel és tavasszal ugyanazt a 18 fokot eltérőnek érezzük, hiszen a hőérzet, a színek, de még a kedvünk is befolyásolja, hogy a hőmérsékletet mennyinek érezzük.

A páratartalom erősen befolyásoló tényező, általában 40-60 % körüli páratartalom az, amit a legkedvezőbbnek érzünk. Ha magasabb a páratartalom, magasabb a hőérzet. Természetesen, akinek rosszabb a keringése az a melegben is fázhat. Szakértők szerint a lakásban a legmegfelelőbb hőmérséklet télen a 18-23 fok.

Hogyan fűtsünk?

Azt mondják, hogy az a megfelelő, amikor az egyes helyiségek között nincs nagyobb eltérés néhány foknál, mert könnyen megfázhatunk. Még a szellőztetésnél is fontos, hogy a levegőt gyorsan cseréljük, azaz kereszthuzattal 1-2 perc alatt kicserélhető a levegő a lakásban, így a falak és a bútorok nem hűlnek át, könnyebb felmelegíteni a friss levegőt.

Amennyiben hosszabb ideig nem tartózkodunk az otthonunkban, elég 15-16 fokot tartani, de ha rövidebb időre hagyjuk el a lakást, akkor 18-19 fok a megfelelő hőmérséklet, hogy ne hűljön ki.

Milyen az ideális hőmérséklet szobánként?

Most pedig nézzük meg, hogy hány fokot érdemes tartani a lakás egyes pontjain.

  • Előszoba: Nem kell, hogy 15-17 foknál melegebb legyen, hiszen kabátban vagyunk kifelé és befelé menet is.
  • Nappali: Ne legyen 18 fok alatt semmiképpen, de túl magas sem, mert az megterheli a szervezetet.
  • Konyha: Mivel főzés esetén hamar bemelegszik, így 19-20 fok az ideális hőmérséklet.
  • Hálószoba: Az ideális alváshoz 18-19 fok elég.
  • Gyerekszoba: Minél kisebb a gyerek, annál melegebb legyen, 23-24 fok a csecsemők esetében a megfelelő, mert nekik melegebb kell. Ugyancsak kell ez a hőmérséklet az ajánlott, ha idős vagy beteg ember lakik a szobában. Nagyobb gyermek szobája esetén elég a 21-22 fok, amit éjszakára 19-20 fokra is lehet csökkenteni.
  • Fürdőszoba: Mivel a párától melegebbnek érezzük, 22-23 fok az ideális.
  • A WC-t és a háztartási helyiséget felesleges 20 fok fölé fűteni.

Összegezve

Azt, hogy hány fok legyen a lakásban télen, több tényező együttesen határozza meg. Ha van pici gyerek, idős ember, vagy beteg a családban, nyilván melegebb kell, hogy legyen, mint az előírt hőmérséklet. A rossz keringéssel élők is a melegebb lakást kedvelik, de van, akinek csak a rossz hőérzete miatt kell jobban fűteni. A lényeg az, hogy olyan hőmérsékletet tartsunk a lakásunkban, amelyben jól érezzük magunkat.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás