Fontos teendők tavasszal a mezőgazdaságban

Az idei évben viszonylag korán beköszöntött a tavasz, ez pedig értelemszerűen a növények vegetációs ciklusát is előrébb hozta. A különböző időjárási viszonyok mindig hatással vannak az életünkre, főleg abban az esetben, ha a mezőgazdaságban dolgozunk.

Bár való igaz, hogy otthon is elkezdhetjük tavasszal a kerti munkálatokat, főleg akkor, ha az egészséges életmód miatt magunknak szeretnénk megtermelni idén a zöldségeket, gabonákat, és a gyümölcsöket, de természetesen sokkal több a dolgunk akkor, ha az egészet nagyban csináljuk.

A mezőgazdasági munkák alkalmával kiemelt jelentőséggel bír a gépek biztonságossága, illetve megfelelő állapota, ez befolyásolja a munkavégzés hatékonyságát, illetve a dolgozók és a környezetük védelmét is. Egy elhanyagolt, rosszul megtisztított mezőgazdasági gép megnövelheti a balesetek kockázatát, munkavégzés során a dolgozók számára súlyos sérüléseket okozhatnak.

Ahogy beköszönt a tavasz, az esetleges balesetek elkerülése érdekében sort kell kerítenünk a gépek tisztítására, karbantartására, illetve ellenőrzésére is.

Ezért fontos a gépek karbantartása

Tavasszal fel kell készülnünk a mezőgazdasági szezon kezdetére, ilyenkor pedig nem csak a gépek állapotát kell ellenőriznünk, hanem előtérbe kell helyeznünk a biztonságos munkavégzést, ennek megfelelően nagy súlyt kell fektetnünk a megfelelő karbantartásra is. Nem szabad ugyanis bekövetkeznie annak, hogy pont a munka kezdetekor egy meghibásodás miatt leáll egy mezőgazdasági gép.

A vetőgépek esetében különösen fontos a megfelelő karbantartás, és ellenőrzés tavasszal. A nem megfelelő karbantartás miatt akár 20 százalékos tőszám kiesés is fennállhat, ezért különösen fontos, hogy a többi mezőgazdasági gép mellett a vetőgépek karbantartásáról se feledkezzünk meg.

Legyen szó bármilyen gépről, mindig nagyon fontos, hogy megfelelően működjön a fékrendszer, ez ugyanis nem csak a személyi sérüléseket, hanem az anyagi károkat is megakadályozhatja. Télen a fékek berozsdásodhatnak, így tavasszal azokat mindenképpen meg kell tisztítanunk.

Néhány dolog, amelyről nem szabad megfeledkeznünk tavasszal

Ha a téli leállás előtt nem volt alkalmunk megtisztítani a gépeket, akkor előfordulhat, hogy a víz miatt elkezdett néhány felület rozsdásodni. Hosszú állás után szerencsére hatékonyan alkalmazható a csavarlazító, Az olyan alkatrészeknél, melyeknek kenésre van szükségük csöpöghet, vagy akár szivároghat az olaj. Ez a szivárgás nem csak balesetveszélyes, hanem nem is higiénikus, akkor, ha élelmiszerrel történő munkáról van szó.

Éppen ezért tavasszal célszerű a megfelelő zsírtalanításról is gondoskodni. Ilyenkor érdemes a rögtörő hengerek állapotát is megvizsgálni, ellenőrizzük a rugók állapotát, nézzük meg a feszítőket és a simítólapokat, és fontos, hogy könnyen állíthatóak legyenek a feszítőorsók. Mivel a talaj egyenletes felszínéhez elengedhetetlenek a simítólapok, ezért ilyenkor célszerű azoknak mozgatása, és átvizsgálása is.

Tavasszal érdemes az orsós kerekek mozgékonyságát és a kapák kopását is ellenőrizni. Ha betétes kapákról beszélünk, akkor ezeknél az elkopott lándzsákat érdemes megfordítani, vagy szükség esetén kicserélni.

Ezek mellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a gépek, és az egyéb mezőgazdasági berendezések megfelelő, és hatékony működése érdekében fontos szerepet játszanak a kenőolajok, a hajtóműolaj, illetve a zsírok is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Megosztás