Egyszerű trükk a zöld életstílushoz: komposztálj gilisztákkal Te is!

Giliszta? A lakásban? Még mielőtt kiborulsz olvass egy kicsit tovább, hogy megmutathassuk valójában nincs mitől tartani és nem olyan gusztustalan, mint elsőre tűnik.

Mi az a giliszta komposztáló?

A név beszédes – olyan módszer, amely giliszták segítségével készít komposztot a konyhai hulladékból. Egy kertes házban lévő komposztáló megléte esetén alapvetően nem lenne szükség ilyenre, pláne beltérire, de egyre többen lakunk városokban, ahol sokaknak nincs lehetősége megfelelően kezelni a mindenféle lebomló hulladékot, ugyanakkor klímavédelmi okokból igenis szeretnék, ha a szemetüknek legalább egy része az nem egy szeméttelepre kerülne, hanem hasznosulna.

A giliszta komposztáló épp ebben segít! Használatával átalakíthatod a konyhai hulladékot tápanyagokban fantasztikusan gazdag giliszta trágyává amitől kirobbanó formába kerülnek szobanövényeid is.

Hogy néz ki egy giliszta komposztáló?

Nem kell semmi extrára gondolni, nagyon egyszerű megoldás állnak rendelkezésre, tudsz venni szép, esztétikus darabokat, de akár DIY megoldás is szóba jöhetnek. A lényeg mindenesetre annyi, hogy szükséged lesz legalább 2 tálcára, dobozra, az egyikben a konyhai hulladék és a gilisztáid élnek, a másikba pedig a folyadék gyűlik alatta.

Ezt az egészet aztán lehet még tovább fokozni, kaphatóak különféle komposzt tornyok, amelyekben a különböző lebomlási fázisban lévő anyagok vannak egymás fölött és a végén te csak egy tálcányi kiváló, virágföld minőségű anyagot kapsz.

Hogy épül fel egy komposztáló?

A giliszták mellett 2 alkotóelemre van szükséged: alomra és ételre. Az alomra a legjobb és legolcsóbb megoldás az összetépett kartonpapír, de használhatsz vegyesen újságpapírt, fűrészport, kókuszrostot. Étel tekintetében nem igazán válogatósak a földigiliszták, nagyjából minden növényi dolgot megesznek.

Mivel etetheted a gilisztákat?

  • Gyümölcs- és zöldséghéjak, megmaradt növényi maradványok
  • Kávézacc, teafilter (ügyelj rá hogy ne legyen benne tűzőkapocs)
  • Pizzásdoboz, tojástartó, reklámújságok (ragasztóanyagok, fényes papír nem jó)
  • Porzsák tartalma, haj, levágott köröm, állati szőr
  • Összezúzott tojáshéj, akár lejárt szavatosságú liszt, rizs
  • Ételmaradék, akár hús is

Ahogy láthatod, a lista nagyon széles, nagyjából bármi elfogyasztanak a giliszták, DE kizárólag akkor, ha viszonylag nagy méretű tartóban vannak, már eléggé elszaporodtak és beállt a „ritmus”.

Addig, amíg nem éreztél rá rendesen, hogy mikor, mennyit érdemes adni nekik, addig érdemes kis mennyiséghez és kizárólag könnyen fogyasztható zöldség, gyümölcsökhöz és kávézacchoz ragaszkodnod.

Érdemes a heti egyszeri etetést tartani, annyit adj nekik, amennyit egy hét alatt szinte teljesen eltüntetnek – ha túl sok ételmaradék van a ládában, akkor az büdös lehet és akár a giliszták pusztulását is okozhatja.

Gyakori kérdések a gilisztakomposztáló kapcsán

Nem büdös?

Nem, egy jól bejáratott komposztálóban nem kell, hogy szag legyen, leginkább kellemes földes illata van.

Nem vonzza a bogarakat?

Ez egy reális veszély! Ugyanakkor megelőzhető viszonylag egyszerűen. Minden alkalommal amikor új ételt raksz bele, akkor ásd el amennyire mélyre tudod és a láda egész tartalma legyen mindig legalább 10 centiméter vastagon lefedve alommal, így nem érzik meg a különféle rovarok az étel szagát.

Szintén jó tipp, ha minden ételt lefagyasztasz 1 napra mielőtt kiolvadva beraknád a gilisztáknak – elpusztítja így a különféle rovarok tojását és a fagyasztott-kiolvadt étel állaga is megváltozik, könnyebb fogyasztják a giliszták.

Mennyi ételmaradékot esznek meg a giliszták?

Az ökölszabály az, hogy a giliszták a saját súlyuknak megfelelő mennyiségű ételt esznek meg naponta. 1000 giliszta az nagyjából 250-500 grammnak felel meg, tehát elméletileg akár heti 3,5 kg ételmaradékot is el tudna fogyasztani ennyi giliszta, de ez nagyon felső becslés. Ahogy írtuk, kezdd kicsiben és ahogy egyre jobban kitapasztalod úgy tudod egyre pontosabban belőni, hogy mennyi étel tud eltűnni a ládádban.

Honnan szerezzek gilisztákat?

Ha van egy kerted és egy ásód, akkor nincs nehéz dolgod. Ha nem tudod ezt megoldani, akkor szóba jöhetnek még a horgászboltok, ahol néhány ezer forintért már be tudsz szerezni egy kisebb kezdő állományt, akár 1-200 gilisztával is bőven el lehet indulni.

Kép forrása: Pexels.com