Árnyékot kedvelő növények, a kert árnyasabb részeibe

A kert árnyékos területeinek beültetése nem tűnik egyszerű feladatnak, azonban nem feltétlenül kell a napfényre támaszkodnunk, ha egy szép, vadregényes kertet szeretnénk kialakítani. Vannak olyan növények, amelyek árnyékban is jól érvényesülnek, és képesek különleges hangulatot teremteni.

Az árnyékot kedvelő növények között sokféle méretű, habitusú és színű dísznövényt találunk, így rendkívül változatos összeültetéseket hozhatunk létre, a kert kevésbé napos részeiben is. Cikkünk további részében 10 remek árnyéktűrő növényt mutatunk be.

Szívvirág

szívvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A szívvirág (Lamprocapnos spectabilis) Japán és Kína területeiről származó, évelő hagymás növény. Közepesen magas dísznövény, melynek nem túl nagyméretű, világoszöld összetett levelei, és vékony száron csüngő rózsaszín, ritkábban fehér színű, szív alakú virágai vannak.

Különlegesen szép virágai a tavasz második felében, április végén, illetve május környékén nyílnak. Mivel hagymás növényről van szó, virágzás után visszahúzódik, vagyis a helye üresen marad, ezért célszerű más árnyékkedvelő növényekkel társítani.

A szívvirág félárnyékban fejlődik a legszebben, ezért kitűnő választás azok számára, akik a kert kevésbé világos részére keresnek egy érdekes külsejű növényt.

Talaj tekintetében nem igazán válogatós, a legfontosabb, hogy jó vízgazdálkodású és tápanyagban gazdag talajba ültessük. Szereti, ha a földje nedves, ezért rendszeres öntözést igényel.

Pettyegetett tüdőfű

pettyegetett tüdőfű

Kép forrása: Pixabay.com

A pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis) vagy más néven orvosi tüdőfű egész Európában, így Magyarországon is honos, közepes méretű, bokrosodó, gyöktörzsével terjedő évelő növény. A természetben a lomblevelű erdőkben találkozhatunk vele.

A méhek számára nagyon vonzó, nektárban gazdag, bogernyőben nyíló virágai, a tavasz második felében nyílnak. A virágok különleges tulajdonsága, hogy amikor kinyílnak még rózsaszín árnyalatúak, ám az idő múlásával kékké változnak.

A pettyegetett tüdőfű árnyékos, félárnyékos helyen, jó vízáteresztő, humuszban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

Árnyékliliom

árnyékliliom

Kép forrása: Freepik.com

Az árnyliliom (Hosta) növénynemzetségbe számos Kelet-Ázsiában őshonos, évelő faj tartozik. Nagyméretű, dekoratív levelekkel díszítenek, elsősorban emiatt ültetjük őket, igaz a levelek fölé nyúló, hosszú virágszáron nyíló virágaik is szépek.

A kertészetek kínálatában számtalan árnyékliliom faj és fajta kapható, amiket egymással, valamint más növényekkel is kombinálhatunk. Bokros tövüknek köszönhetően kiváló talajtakarók, remek választást jelentenek a kert árnyékosabb részeibe is.

Szívlevelű bőrlevél

szívlevelű bőrlevél

Kép forrása: Pixabay.com

A szívlevelű bőrlevél (Bergenia cordifolia) Közép-Ázsiában őshonos alacsony termetű évelő növény. Európa szerte, így hazánkban is nagyon kedvelt dísznövény igénytelensége miatt. Hatalmas szív alakú, leveleivel, valamint a bordó színű száron nyíló, ciklámen színű virágaival igazán szép látványt nyújt tavasszal.

A bőrlevél szinte minden fényviszony mellett szépen fejlődik, legszebben világos helyen díszít, ugyanakkor árnyékos, félárnyékos helyen is jól boldogul. Tápanyag és vízigénye nem túl nagy, így kitűnő választás, a kert kevésbé gondozott részeibe is.

Tavasszal vágjuk le róla az előző évi száraz növényi részeket, ezen kívül, más teendőnk nincs vele. Szaporítani tőosztással lehet.

Illatos gólyaorr

illatos gólyaorr

Kép forrása: Pixabay.com

Ha egy olyan dísznövényt keresünk, ami, szép, illatos és szinte egész évben díszíti a kertet, akkor remek választás az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum), amely nem igényel sok törődést, és bármilyen talajban megél!

Ez a dekoratív évelő, nagy felületen elterjedve zöld levélszőnyeget alkot, amelyet áprilistól júniusig lilás rózsaszín virágok borítanak. Levelei és virágai is kellemes illatot árasztanak, a levélzet télen is megmarad.

Az illatos gólyaorr ideális megoldás a cserjék és fák alatti árnyékos helyek, valamint a száraz rézsűk beültetésére is. Szaporítása egyszerű, mivel a hajtásai maguktól legyökereznek, de akár tőosztással is szaporíthatjuk.

Tűzeső

tűzeső

Kép forrása: Adobe Stock

A tűzeső vagy tűzgyöngyvirág (Heuchera sp.) egy közepes méretű, örökzöld, évelő növény, melynek sokféle nemesített fajtája megtalálható a kertészetekben. Apró, piros, fehér vagy rózsaszín virágaival, valamint, szív alakú, karéjos, a hibridtől függően bordó, zöld, narancssárga színű leveleivel díszít.

A különböző hibridek egymással, valamint más növényfajokkal is jól kombinálhatók a kertben. A tűzeső egyformán szép dísze évelőágyaknak, ágyásszegélyeknek és sziklakerteknek is.

Rosszul viseli a tűző napot, ezért a kert félárnyékos, árnyékos részeibe érdemes ültetni. Legszebben kissé nedves, jó vízelvető képességű talajban fejlődik, meghálálja az öntözést. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló.

Kis meténg

kis meténg

Kép forrása: Pixabay.com

A kis meténg (Vinca minor) alacsony termetű, talajtakaróként ültethető fél örökzöld évelő, mely leveleivel, valamint áprilisban nyíló, lila virágaival egyaránt kertünk dísze lehet. A kis meténg nagyon hálás, könnyen gondozható dísznövény, világos és árnyékos helyen egyaránt szépen fejlődik.

Talajjal szemben egyáltalán nem válogatós, bármilyen talajba ültetve megél. Vízigénye nem túl nagy, ugyanakkor szereti, ha a földje kissé nyirkos, ezért főleg nyáron, nagyobb melegben érdemes öntözni.

Ültetéskor arra kell figyelni, hogy intenzíven növekedik, ha nem figyelünk rá oda, könnyedén elburjánzik.

Hölgypáfrány

hölgypáfrány

Kép forrása: Flickr / Szerző: rockerBOO / Licence: CC BY-SA 2.0

A hölgypáfrány (Athyrium filix-femina) viszonylag egyszerűen nevelhető dekoratív páfrányfaj, mely főként 60-70 cm hosszú, 15-20 cm széles, kétszeresen osztott, szárnyasan szeldelt hajtásaival díszít.

Jól társítható más páfrányokkal, ültethető háttérnövényként, de akár vízpartra is telepíthetjük, ahol tömegesen mutat igazán szépen.

A töveket egymástól legalább 50 cm-re ültessük el, ültetési helyéül félárnyékos helyet válasszunk. Legjobban az erdei talajokat szereti, de sokféle talajtípust tolerál.

Japán díszbabér

japán díszbabér

Kép forrása: Pixabay.com

A japán díszbabér vagy japán dérbabér (Skimmia japonica) egy lassú növekedésű, sűrű ágrendszerű, kompakt, örökzöld cserje. Krém-fehér árnyalatú virágai, a tavasz második felében nyílnak, őszre piros színű terméseket hoz.

Nagyon jó adottságú, ellenálló díszcserje, amely tolerálja a téli fagyokat, valamint a városi környezetet is, egyedül arra kell figyelnünk, hogy ne ültessük tűző napra, valamint meszes talajba.

Legszebben árnyékos, félárnyékos fekvésben, humuszos, tápanyagban bővelkedő, jó vízáteresztő, üde talajban fejlődik. Ha szeretnénk szaporítani, dugványozással tehetjük meg a legegyszerűbben.

Japán babérhanga

japán babérhanga

Kép forrása: Pixabay.com

A japán babérhanga (Pieris japonica) egy különleges megjelenésű örökzöld cserje, mely látványos virágaival, valamint a levélzetével is díszít. Szabadfölbe ültetve, valamint konténerben egyaránt nevelhető, kifejlett magassága kb. 2 méter. A kertészetekben törpe változatát is megvásárolhatjuk.

A növény egyik különlegessége, hogy új hajtásai eleinte rózsaszín, bronz vagy piros árnyalatúak, míg tavasszal nyíló csüngő virágfüzérei rózsaszín vagy fehér színűek. Egy-egy ilyen virágfüzért számtalan apró kis harang alakú virág alkot.

japán babérhanga

Kép forrása: Pixabay.com

A japán babérhanga félárnyékos fekvésben, savas vagy semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajba ültetve érzi magát a legjobban. Árnyékos helyen is megél, azonban ilyen helyen gyakran elmarad a virágzás.

Fontos, hogy ne ültessük meszes talajba és az öntözéséhez is mészmentes vizet, például összegyűjtött esővizet használjunk, mivel a mész hatására sárgulni kezdenek a levelei.

Természetesen az árnyékot kedvelő növények választéka ennél jóval gazdagabb, de bízunk benne, hogy 10-es listánkkal tudtunk néhány ötletet adni a növényválasztáshoz. Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel is!

Lépés Magazin

Képek forrása: Adobe Stock; Freepik.com; Pixabay.com; Flickr / Szerző: rockerBOO / Licence: CC BY-SA 2.0