Akvarisztika a lakberendezésben: Hogyan rendezzük be az akváriumot?

A színpompás és egzotikus vízi világ nemcsak távoli földrészekre utazva élvezhető. Otthonunk kényelméből is gyönyörködhetünk a vízi és trópusi természet szépségeiben. Például a nappali harmóniáját növelhetjük olyan dekorációs elemekkel, amelyek a távoli természet szépségét hozzák közelebb hozzánk. Bizonyos kutatások szerint a növények megfigyelése csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Tehát, miért ne helyeznénk el néhányat otthonunkban is?

Képzeljük csak el, ahogy a vízinövények lágyan ringatóznak, a levegőztető folyamatosan adagolja az egymással kergetőző légbuborékokat, a halacskák pedig békésen úszkálnak, vagy apró felhőket pöffentenek, ahogy a homokot túrják. Színes pikkelyeiken pedig megcsillan a fény. Folyamatosan mozgásban van minden, mégis oly megnyugtató.

De egy hagyományos akvárium sok gondozást igényel, amire nem mindenkinek van ideje. Ha kényelmesebb megoldást szeretnénk, választhatunk kompletten berendezett akváriumokat és terráriumokat is, amelyek kizárólag vízinövényeknek adnak helyet, így a gondozás minimális.

Hogyan válasszuk ki a kezdő akvárium szettet?

Az első lépés az, hogy válasszunk akvárium formát és méretet. Fontos figyelembe venni a rendelkezésre álló helyet a nappaliban vagy az irodában. Ne feledjük, hogy az akváriumot ne tegyük ki a közvetlen napsütésnek, és legyen közel hozzáférhető konnektor is. A választék széles skáláját kínálják az egészen apró nano akváriumoktól a több száz literesekig, így saját vízi világunk méretét könnyen megtalálhatjuk.

Az akváriumok formája is változatos. A hagyományos gömb és téglatest formájúak mellett hatszögletű, vagy domború homlokfalú, ívelt profilú akváriumok is elérhetők, például a koimania.hu webshopban.

Az elhelyezésnél fontos a stabil és szilárd alap, amely elbírja az akvárium tömegét és a vízmennyiséget. Miután meggyőződtünk az asztal vagy polc teherbírásáról, könnyedén választhatunk az űrtartalmú akváriumok közül.

Az akvárium berendezése

Az otthoni vízi világ hosszú távú élvezetéhez több dologra is szükség van. Az akvárium kialakítása kezdők számára is könnyűvé válik, ha a kezdő akvárium szettek közül választunk, amely tartalmazza a szükséges felszerelést a biztonságos induláshoz. Ezen kívül a világítás, szűrők, fűtés, hőmérő és dekorációk is fontosak. Egy ilyen szett beszerzésekor nincs félnivaló, hogy bármi fontos kimarad.

Mostantól mindig figyelhetjük a természet apró részleteit, és akár a család kisebb tagjaival is megoszthatjuk az élményt otthonunk kényelméből. Az akvárium olyan beszédtémát is adhat, amivel könnyedén vendégül láthatjuk a hozzánk érkező tárgyaló partnereket. Kínáljuk meg őket egy kávéval a kényelmes kanapén, és biztosan lenyűgözik az egyedi akváriumunk.

Trópusi növények a terráriumban

A trópusi növények tartása kihívást jelenthet. A megfelelő fényviszonyok, páratartalom és hőmérséklet biztosítása elengedhetetlen. Az automatizált terráriumok azonban megkönnyítik ezt a feladatot.

A terrárium hasonlóan néz ki, mint az akvárium, de a teljesen zárt rendszereket „okos terráriumoknak” is nevezhetnénk, mivel automatikusan gondoskodnak mindenről.

Biztosítják a megfelelő légkeringést és szabályozzák a megvilágítást is, így akár sötétebb helyiségbe is helyezhetjük őket, ahol kevés a természetes fény. Ezen rendszerek másik nagy előnye, hogy nem szennyezik be a környezetüket, mivel akrilból készülnek.

Zárt rendszerű akváriumok karbantartása

A zárt rendszerű modellek is könnyen karbantarthatók. Például vízcserekor vagy a takarítás ideje alatt egyszerűen felnyithatjuk a tetejüket és cserélhetjük az alsó részben elhelyezett szűrőket. Ebben a tekintetben hasonlítanak a hagyományos akváriumokhoz és terráriumokhoz, de sokkal ritkábban van rájuk szükség. A takarítás is gyorsabban megy, így több idő marad az élvezetekre.

Azonban érdemes beszerezni egy kiegészítő szervíz készletet is, mielőtt a karbantartáshoz látnánk. Ezáltal percek alatt elvégezhetjük a szükséges műveleteket, és újra hosszú ideig gyönyörködhetünk mini vízi vagy trópusi világunkban.

Az akváriumok és terráriumok a természet szépségeit hozzák közelebb hozzánk, és otthonunkat varázslatossá tehetik. Legyen szó vízinövényekről vagy trópusi növényekről, ezek a dekorációs elemek nyugalmat és harmóniát sugároznak. Az automatizált rendszerek pedig megkönnyítik a gondozást, így mindenki számára elérhetővé teszik ezt az élményt.

Ha otthonunkban egy kis darabkát szeretnénk a természetből, és egyedülálló látványosságot kívánunk teremteni, akkor az akváriumok és terráriumok kiváló választások lehetnek. Gyönyörködjünk tehát ezen csodálatos vízi világokban, és osszuk meg ezt az élményt családunkkal és vendégeinkkel is.

Kép forrása: Pixabay.com