5 népszerű sütési funkció: így használhatod őket hatékonyan

A modern technika vívmányai között fellelhetjük a sütők különböző fajtáit, némelyikről nem is tudjuk, hogy mire kell használni. Ma már nemcsak a kis és a nagy láng között tudunk választani, lehet külön az alsó és külön a felső sütést, vagy mindkettőt együtt használni.

Létezik külön grillsütő funkció, gőzsütő, légkeveréses sütő is. De a hőlégbefúvást és a lassú sütési módot is érdemes kipróbálni. Annak, hogy mennyibe kerül az ipari kombi sütő legkönnyebben a webáruházakban lehet utánanézni.

Mit kell tudni a sütők fajtáiról?

Az alábbiakban a leggyakrabban használt funkciókról lesz szó.

1. Alsó és felső sütés

Az új sütők esetében már el lehet dönteni, hogy melyik sütési formát válasszuk. Ha csak meg szeretnénk puhítani az ételt, elég, ha az alsó sütést kapcsoljuk be. Igaz, hogy az egész sütő meleg lesz általa, de a nagyobb hőt alulról fogja kapni, gyorsabban sül az alja az ételnek.

Amennyiben pirítani szeretnénk elég a felső sütés, nem fog oda égni, de ha csőben sült ételt készítünk, mindkét sütést együttesen be kell kapcsolni, hogy egyszerre süljön minden oldalról át.

2. Grillezés

A grillezés során az ételek külseje megpirul, de a nedvességtartalom megmarad bennük, így nem veszik el a zöldségek vitamintartalma. Nem új a technológia, de még mindig kedvelt és népszerű a baráti sütögetéseken. Sokan csak húsokat grilleznek, pedig a zöldségek grillezve, köretnek is megfelelőek. Gyakorlatilag bármilyen zöldséget lehet grillezni.

3. Légkeverés

A légkeverés az egyenletes hőmérsékletet és a különböző ételek együttes sütését teszi lehetővé. Lehet egyszerre húst sütni és süteményt is, mert nem veszik át egymás szagát és ízét az ételek. Gyorsabb az elkészítési idő is, mert nem kell megvárni, míg az egyik elkészül, hogy a másik is bekerülhessen sülni. A nagyobb adagok esetében a levegő folyamatos mozgása miatt mindenhol egyformán átsülnek.

4. Hőlégbefúvás

Azért lett népszerű funkció a hőlégbefúvás mert a ventilátor mögül már eleve felforrósított levegő kerül a sütőtérbe, gyorsan felmelegíti az ételeket, így az is kizárt, hogy megégjen az aljuk miközben a tetejük nyers marad.

5. Lassú sütés

Ez egy olyan sütési funkció, ami azok körében elterjedt, akik időt tudnak áldozni a jó ételek elkészítésére. Legalább 6 óra szükséges a művelethez. Azonban az így elkészített ételek porhanyósabbak, szaftosabbak, omlósak, ízletesek mert a a nedvességtartalmukat megőrzik a sütés folyamán. Érdemes kipróbálni.

Összegezve

A sütés ma már nem merül ki a kis és nagy láng váltogatásában, többféle sütési funkció létezik már az újfajta technológiáknak hála. Különböző ételeket lehet elkészíteni a különböző sütési módszerekkel, használjuk mindig az étel fajtája szerint a legmegfelelőbb sütőt.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Megosztás