5 dolog, amitől otthonos lesz a házunk

Mindenkinek mást jelent az otthonosság fogalma. Van, aki kisebb térben, minimális stílussal, praktikusan berendezett szobákban érzi jól magát, más viszont a nagy, tágas tereket, sok funkciós szobákat szereti. Van azonban néhány terület, ami minden esetben segít minket abban, hogy otthonossá varázsoljuk a lakásunkat. Ezek pedig az energetikai szempontok, a hőszigetelés, a fűtéstechnika és a nyílászárók működése.

Szigeteljük a födémet, homlokzatot, tetőteret!

A hőszigetelés esetében a homlokzat, a lábazat és a födém vagy a tetőtér szigetelése alapvetően fontos. A födémet abban az esetben szigeteljük, ha nincs beépített tetőtér. A födém nagy felület, a meleg levegő felfelé száll, így pillanatok alatt elillan a drága pénzen megtermelt hőenergia. Ugyanígy nyáron a szigeteletlen födém felől hamarabb felmelegszik az egész épület.

A 21. században a komfort és az otthonosság egyik alappillére az energiahatékony épület. Ez különösen fontos abban az esetben, ha a tetőtér is be van építve. De mit értünk energiahatékonyság alatt? Hogy megfelelően van szigetelve az épület (beleértve a homlokzati és lábazati szigetelést, a tetőtér vagy a födém szigetelését és az aljzat szigetelését) jól szigetelnek a nyílászárók és korszerű fűtéstechnikával van felszerelve a ház.

A szigetelés több szempontból is elősegíti az otthonosság érzetét. Ha a komfort felől közelítünk, akkor egyértelmű, hogy mindenki jobban érzi magát egy olyan házban, lakásban, ahol a megfelelő hőmérsékletet tudjuk biztosítani télen-nyáron.

A szigetelés ugyanis nem csak télen segít megtartani az épületen belül a hőenergiát, de a nyári hőségben is jóval kevesebbet kell használni a légkondit, ha megfelelően szigetelt az épület. Padlás szigeteléssel jelentős költséget takaríthatunk meg télen, és nyáron is. Akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt tetőtérben nyáron. Télen pedig jelentősen lenyomhatjuk a fűtésszámlánkat.

A hőszigeteléssel nemcsak ideiglenesen tudjuk hidegen vagy melegen tartani az épületet, ezzel a módszerrel jelentősen javul a ház hőtartása is, vagyis nem hűl le olyan gyorsan az épület, nem érezzük azt, hogy hiába fűtünk állandóan, mégis hideg van.

Nyáron pedig nincs az az eszeveszett hőség a házban már az első meleg nyári nap után. Megfelelő tetőtér szigeteléssel az épületünk télen megtartja a meleget, nyáron nem engedi be a hőséget. Amennyiben használt házat újítunk fel, ezt a szempontot is mindenképp érdemes figyelembe venni, hiszen a szigeteléssel emelkedik a házunk értéke!

Legyen korszerű fűtéstechnikánk!

A komfortos lakhatáshoz és energetikailag korszerű, hatékony épülethez nem csak a szigetelésnek kell professzionálisnak lennie, hanem a fűtéstechnikának is. Ha most építkezünk, akkor érdemes olyan technológiát választanunk, amelyik komfortos és lehetőleg alacsony a rezsiköltsége.

Pár évvel ezelőtt a legkorszerűbb és leghatékonyabb fűtési rendszer a napelemes rendszerrel összekapcsolt hőszivattyú volt, amit és padló-, födém- vagy falfűtéssel kombinálva szinte nullára lehetett írni a fűtésszámlát.

A jelen helyzetben érdemes okosan körüljárni a különböző fűtési technológiák előnyeit, hátrányait, lehetőség szerint olyan döntést hozni, amivel több lábon állhatunk. Például a gázcirkó mellett nem árt, ha van egy vegyes tüzelésű vagy fatüzelésű rendszerünk.

Ha maradunk a gázcirkónál, akkor is érdemes modern automatikával ellátni a rendszert, úgy sokkal hatékonyabb lesz a fűtésünk. Egy korszerű automatikával szabályozhatjuk az egyes helyiségekben egymástól függetlenül is a hőmérsékletet. Így egyszerűbb elérni az ideális hőfokot, ami a babaszobában 23-24 fok, de a hálóban inkább 19 fok körül van.

Legyenek korszerű nyílászáróink!

A jól kiválasztott ablakokkal javulhat a lakásunk, házunk energetikai besorolása és így az értéke is. Mielőtt belevágnánk a ház felújításába, érdemes egy energetikai szakértővel felmérni a ház energetikai gazdaságosságát, és azt, hogy hol veszítjük a legtöbb hőt.

Ha megfelelő hőszigetelő tulajdonságú ablakokkal építjük fel a házunkat, a komfortérzet mellett növekszik az ingatlanunk értéke, miközben csökken a rezsire költött összeg! Ha rossz a nyílászáró, próbálkozhatunk a házi szigeteléssel, átmenetileg jó megoldás lehet a purfix szigetelőcsík, viszont 1-2 éven belül elhasználódik, így hosszútávon nem oldja meg a szigetelési problémánkat.

Ha a felmérés során kiderül, hogy a nyílászáróinkkal van a baj, érdemes cserében gondolkozni! Ám nem mindegy, hogy milyen ablakot választunk!

Gondolkozzunk praktikusan!

Ha jól szigetelt, energiahatékony házban élünk, akkor jöhet a következő lépés, a berendezés megtervezése. Ehhez mérjünk sokat, rajzoljunk, gondoljuk végig lépésről-lépésre, hogy szoktunk élni, milyen napi rutinjaink vannak? Azt is nézzük meg, hogy a lakás, ház, amiben élünk, milyen adottságokkal rendelkezik!

Mekkorák a szobák, milyen az elrendezés, hogyan oszlanak meg a funkciók? Végeredményben akkor lesz komfortos a lakásunk, ha az alapszerkezettel tisztában vagyunk. Az esztétikumot érdemes a praktikusan végiggondolt terv alapján továbbgondolni. Így végül nem csak szép, de valóban kényelmes, jól használható otthonunk lesz.

Találjuk meg mindennek a helyét!

Bár ez az ajánlat elég egyértelműnek tűnhet, mégis sokan küzdenek azzal, hogy bizonyos tárgyaknak nincsen kijelölt helye a lakásban. Előfordul, hogy csak úgy hányódnak a holmik, főleg, ha gyerekek is élnek a házunkban. Mielőtt megvásárolnánk a tárolókat, szekrényeket, polcokat, mérjük fel, hogy pontosan mit szeretnénk elpakolni, mekkora és milyen jellegű tárolókapacitásra van szükségünk.

Gondoljunk az idényholmikra is. Például a téli holmiknak, kabátoknak, sálaknak, sapkáknak legyen olyan tárolója, ami nincs annyira szem előtt, és ahová az év többi részében el tudjuk pakolni. Ha síelünk, túrázunk, legyenek a szükséges eszközöknek praktikus polcok, akasztók. Mérjük fel, hogy a helyiségen belül hol helyezhető el tároló!

Vizsgáljuk meg azt is, hogy melyik falra mekkora polc, szekrény férne el, nézzünk körül alaposan, kitűnő tárolóhely lehet például egy feljáró alatt kiaknázatlan terület, az ablak alá vagy az ajtó fölé fúrható polc.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Megosztás